Mening

Kernenergie is een redelijk goedkope, maar gevaarlijke brandstof volgens veel mensen. Wij hebben er voor deze website onderzoek naar gedaan. Op deze pagina kunt u lezen wat wij van kernenergie vinden.

 

Kernenergie is een gevaarlijke manier van energie opwekken, vanwege het grote gevaar van het radioactieve afval dat overblijft. Van de rampen die in het verleden zijn gebeurd, waren de meeste heel erg groot en heftig. Veel mensen zien kernenergie nu als een gevaar, maar na deze rampen is de beveiliging in en rondom de centrales steeds verbeterd, om het risico van een ramp zo klein mogelijk te houden. Wij denken dat de kans op zo'n enorme ramp als in Tsjernobyl in Nederland minimaal is door alle extra beveiliging, maar wij vinden ook dat er geld gestopt moet worden in onderzoek naar de gevaren van kernenergie op de lange termijn. Volgens ons moet er ook rekening gehouden worden met de steeds grotere terreurdreiging in Nederland, De gevolgen van een aanslag op een kerncentrale zouden namelijk enorm zijn. 

 

De fossiele brandstoffen uit de aarde zijn aan het opraken, dus moeten we naar alternatieven zoeken. Bijvoorbeeld: zonne- en windenergie. Volgens onderzoekers past ook kernenergie in dit rijtje, omdat de kernreactor geen schadelijke gassen uitstoot. Deze informatie is alleen niet helemaal compleet, want de uraniumwinning en -verwerking stoot wél schadelijke stoffen uit. Eigenlijk is kernenergie dus helemaal niet zo'n schone brandstof, er wordt alleen geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en deze raken hierdoor ook niet op. Kernenergie draagt dus wel bij aan de opwarming van de aarde! Wij vinden om deze reden dat het goed is om een deel van de elektriciteit op te wekken door kernenergie, maar met mate. 

 

Zoals u op de vorige pagina kunt lezen, is er ook een alternatief voor kernenergie uit uranium, namelijk kernenergie uit de stof thorium (element 90 uit het periodiek systeem). Dit kan een goede oplossing zijn ten opzichte van kernenergie, want het afval dat overblijft, is minder lang radioactief dan afval van kernenergie uit de stof uranium.  Het lijkt ons een goed idee om meer onderzoek te doen naar elektriciteit uit deze stof, want de techniek is nog niet zo  ver gevorderd dat thorium ook echt gebruikt kan worden bij het produceren van kernenergie.

 

Kortom: Wij vinden dat het goed is om kernenergie te gebruiken voor een deel van de elektriciteit die opgewekt moet worden, maar het moet wel erg veilig gebeuren. Dat betekent volgens ons, dat er meer geld gestoken wordt in onderzoek naar verbetering van de beveiliging, maar ook naar de plek waar het radioactieve afval opgeslagen moet worden over zo'n honderd jaar. Ook vinden wij het een goed idee om meer onderzoek te doen naar de stof thorium. Uit deze stof kan ook elektriciteit worden opgewekt en deze stof zorgt voor afval dat minder lang radioactief is.