Voor- en nadelen van kernenergie

De meningen over kernenergie zijn erg verdeeld. De één vindt het een goede manier om elektriciteit op te wekken, maar de ander vindt het radioactieve afval dat overblijft te gevaarlijk. Hieronder hebben wij de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

 

Voordelen

  • Weinig afval

Een groot voordeel van kernenergie is dat er weinig afval bij vrijkomt (een aantal kubieke meters per jaar). Dit afval is wel erg gevaarlijk en het moet dus uit het milieu gehouden worden, hier zijn speciale voorzieningen voor. In Nederland wordt het radioactieve afval opgeslagen bij de COVRA in Borssele. Hier wordt niet alleen het kernenergie-afval opgeslagen, maar ook radioactief afval uit de procesindustrie en radioactief ziekenhuisafval. De COVRA slaat het radioactieve afval voor honderd jaar bovengronds op, vanwege de halveringstijd verdwijnt er dan een groot deel van de radioactiviteit. De Nederlandse overheid onderzoekt nog wat de beste manier is om het afval daarna op te slaan.

  • Geen broeikasgassen bij de kernreactor

Kernenergie is een schone manier om elektriciteit op te wekken, omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen  bij de kernreactor van een kerncentrale. Het enige wat de kernreactoren uitstoten zijn edelgassen, zoals bijvoorbeeld xenon.

  • Betrouwbaarheid

Een ander voordeel van kernenergie is dat de productie erg betrouwbaar is. Het is een continu proces, waardoor er stabiel en veel geproduceerd wordt. Doordat kernenergie een grote zekerheid heeft voor de levering, is kernenergie ook erg gewild op de vrije markt.

Ook is de kerncentrale zelf een ‘veilig’ productiemiddel van elektriciteit. Dit komt doordat de kerncentrales zich aan veel veiligheidsregels moet houden, vanwege de grote rampen in het verleden. Er wordt dus extra veel aandacht aan de veiligheid van kerncentrales besteed. Nucleair Nederland verwoordt het zo: ‘De nucleaire veiligheid van kerncentrales in de wereld krijgt veel aandacht, omdat veel mensen zich er zorgen over maken.’ Er wordt zelfs rekening gehouden met natuurrampen, zo is de kerncentrale in Borssele bestand tegen een aardbeving van 5,2 op de schaal van Richter. Ook wordt er rekening gehouden met overstromingsgevaar. De kerncentrale is ook bestand tegen een waterhoogte van 7,3 meter boven het zeeniveau. Deze maatregelen zijn genomen om grote rampen te voorkomen.

  • Veel elektriciteit met weinig brandstof

Uit kernenergie wordt uit weinig brandstof veel elektriciteit opgewekt. Uranium is de brandstof van de kerncentrale. Dit materiaal is in overvloed aanwezig in de aardkorst. Even ter vergelijking: Een kilo hout zorgt voor 1 kilowattuur aan energie, maar een kilo uranium zorgt voor 40.000 kilowattuur aan energie.

  • Duurzaam

Een kerncentrale is enorm duur om te bouwen, maar hij gaat ook erg lang mee: zo’n zestig jaar. Ook is de brandstof uranium erg goedkoop. De investering kan dus ‘uitgesmeerd’ worden over vele jaren, aangezien de brandstofkosten laag liggen. De brandstofkosten zijn maar een klein onderdeel van de kostprijs.

 

 Nadelen

  • Grote gevolgen

Als er een ongeluk met een kerncentrale gebeurt, zijn de gevolgen enorm. Soms kan er namelijk, ondanks alle veiligheid, toch nog radioactiviteit vrijkomen. Dit is heel erg gevaarlijk. De twee bekendste kernenergierampen zijn die bij Fukushima en Tsjernobyl.

  • Misbruik

Kerncentrales dragen altijd een groot risico voor misbruik, met betrekking tot wapens voor bijvoorbeeld terrorisme. Er kunnen namelijk chemische wapens geproduceerd worden van kernenergie en die zijn heel erg gevaarlijk. Het gebouw waarin de kernenergie omgezet wordt in elektriciteit is extra goed beveiligd, bijvoorbeeld met een dikke stalen bol die centimeters dik is. Deze bol zorgt ervoor dat er bij een ongeluk geen radioactiviteit naar buiten snapt.

  • Milieubelasting

Bij de kernreactor van de kerncentrale komen geen schadelijke broeikasgassen vrij, maar de rest van de cyclus waarin kernenergie wordt opgewekt stoot wel broeikasgassen uit. Bijvoorbeeld de winning van uranium, de verwerking van uranium of de bouw van de kerncentrale. Kernenergie stoot indirect dus wel schadelijke broeikasgassen uit. 

  • Radioactief afval

Wanneer je uit kernenergie elektriciteit haalt, blijft er radioactief afval over. Het radioactieve afval is een gezondheids- en milieurisico en heeft grote gevolgen voor levende organismen wanneer zij hiermee in aanraking komen. Niet alleen het afval van de centrales is radioactief, maar ook het afval van de uraniumwinning en het afval na het slopen van een kerncentrale. Het radioactieve afval blijft nog duizenden jaren actief en blijft dus een gevaar. Hier is op dit moment geen opslag voor, maar de overheid van Nederland is van plan het radioactieve afval in ‘geologisch stabiele aardlagen’ op te slaan. De overheid zou het afval dan kunnen terughalen, als de inzichten over kernenergie veranderen.