Duurzame kernenergie: Thorium

Kernenergie van thorium is een hele nieuwe en duurzame techniek, maar deze zit erg ingewikkeld in elkaar. Daarom wordt er nog veel onderzoek naar gedaan.

 

Thorium is een stof die niet splijtbaar is, maar het kan wel omgezet worden in een vorm van uranium die wel splijtbaar is. Dit is uranium-233. Deze stof verliest in 160.000 jaar tijd de helft van de radioactiviteit. Zo wordt het gevaar van de radioactiviteit dus kleiner, want kernafval van uranium geeft langer straling af. Bij de omzetting van deze stof is wel uranium nodig, dit gebeurt in lastige stappen.

Voordat thorium echt gebruikt kan worden, zullen er heel veel jaren voorbij gaan en dit zal geld gaan kosten. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden. Thorium is een goede oplossing om klimaatverandering tegen te gaan, maar het zal te lang duren voordat thorium gebruikt kan worden in centrales. Thorium is niet helemaal CO2 vrij, want er komt CO2 vrij bij het delven en bewerken van de thorium-erts. En ook bij het transport naar de kerncentrale.

De MSR (Molten Salt Reactor) is een naam voor een reactor waarin zout loopt. Uranium-233 is in zout opgelost. Het zout zorgt ervoor dat de stof koel blijft. Deze reactoren zijn best veilig, want ze zijn goed controleerbaar. Er moet nog wel meer onderzoek gedaan worden naar het zout en naar de materialen die worden gebruikt. Ook moet het voor de overheid duidelijk zijn dat de reactoren veilig zijn, zodat ze commercieel gebruikt kunnen worden.

Met de techniek om thorium te maken, kun je ook kernwapens maken. Er moet dus wel verstandig mee omgegaan worden en de kerncentrale moet goed beveiligd worden .

Thorium is op veel plekken te vinden. Het zit bijvoorbeeld in zwart zand in landen als Brazilië, India, Noorwegen en Turkije. Volgens de wetenschapper Kloosterman levert één kilo zand evenveel energie op als 100.000 liter benzine.

De laatste vijftig jaar is er al veel onderzoek geweest naar thorium-kerncentrales en er zijn proefcentrales geweest, maar het blijft een hele nieuwe techniek en het uranium-233 is lastig om mee te werken. Waarschijnlijk zullen er in de toekomst centrales zijn op basis van thorium, maar nu moeten we het houden bij de kerncentrales met uranium. De techniek is nog niet ver genoeg en er is nog heel veel geld nodig.