Wat is kernenergie en hoe werkt het?

 

Kernenergie is erg ingewikkeld en er moet een lang proces doorlopen worden om het te maken. Ook is het erg gevaarlijk, omdat bij het proces radioactieve straling vrijkomt die slecht is voor mens, dier en natuur.

 

Er zijn verschillende manieren om energie op te wekken bijvoorbeeld door steenkool, olie, gas, hout of uranium te gebruiken. Van uranium kun je kernenergie maken. Maar dat gaat niet gemakkelijk. Eerst moet de uranium worden gedolven, bewerkt en tot staven worden geperst. Deze worden dan naar een kerncentrale gebracht. In de kerncentrale worden de uraniumatomen gespleten. Dit wordt in kerncentrales onder dikke metalen platen gedaan, want bij de splijting van uranium komt radioactieve straling vrij. Deze straling is heel erg gevaarlijk. Onder de platen worden de uraniumatomen met neutronen beschoten, waardoor ze in verschillende stukken uit elkaar vallen. Door deze handeling komt veel warmte vrij. Stoomturbines zetten die vrijgekomen warmte om in elektriciteit.

Alle stappen die gedaan worden om kernenergie te verkrijgen moeten erg nauwkeurig gaan, want de radioactieve straling kan dodelijk voor mensen zijn. De straling komt bij alle stappen vrij, zelfs bij het afbreken van oude kerncentrales. In het kernafval zit namelijk nog radioactieve straling die wel 240.000 jaar blijft bestaan.

Kernenergie wordt een grijze energie genoemd, ook al komen er bij de kernreactor geen broeikasgassen als CO2 vrij. Maar het kernafval veroorzaakt straling die voor gezondheidsproblemen zorgt.  Uranium is niet zoals aardolie en hout een eindige brandstof, maar bij het vervoer en de bouw van kerncentrales worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Ook is de bouw van een kerncentrale heel erg duur.

Er zijn verschillende soorten kerncentrales, maar ze zijn allemaal vervuilend, onveilig en duur. Kerncentrales kunnen erg handig zijn als ze voor nuttige doeleinden worden gebruikt. Zoals het voorzien van energie bij het huishouden. Als er één kilo uranium gespleten wordt, ontstaat er bijna 23 miljoen kWh warmte. Hiervan kunnen 7000 huishoudens een jaar lang stroom gebruiken.

Kerncentrales bestaan uit kernreactoren. In 2013 waren over de hele wereld 427 kernreactoren in gebruik in 31 verschillende landen. Samen kunnen ze 364 gigawatt energie leveren. In 2012 was tien procent van alle elektriciteit energie uit kerncentrales.

Helaas word de techniek om kernenergie te maken steeds vaker voor militaire doeleinden gebruikt. Er wordt gedreigd met kernwapens en deze worden steeds verder ontwikkeld. Er zijn al gebeurtenissen geweest waar een kernwapen is gebruikt, zoals in de Tweede Wereld Oorlog.

In Nederland zijn op dit moment twee kerncentrales, namelijk in Borssele en in Dodewaard. De kerncentrale in Dodewaard wordt niet meer gebruikt. De centrale in Borssele zorgt voor vier procent van de totale elektriciteitsvoorziening in Nederland. Dit kan volgens Greenpeace worden vervangen door gas en later door schone energie. Er was een idee om nog een kerncentrale te bouwen, maar daar is uiteindelijk toch van afgezien. Veel mensen vinden nieuwe kerncentrales overbodig, want in 2020 moet bijna alle energie uit schone energiebronnen gehaald worden.

Er zijn veel discussies rond het thema kernenergie. Men vindt dat het slecht voor het milieu is en dat het onnodig is, maar een kerncentrale kan heel handig zijn. Alleen moet kernenergie niet voor kernwapens gebruikt worden, want dan kan het heel veel schade aanrichten aan mens en natuur.